Geen categorie

Nog niet overgestapt van energieleverancier? Dit is het juiste moment

Elk jaar gelden er vanaf 1 juli en 1 januari nieuwe energieprijzen. Het is dus verstandig om ieder jaar energie- en gaslichtleveranciers met elkaar te vergelijken. Je kunt hier al gauw tientallen euro’s per maand op besparen wanneer je overstapt naar een goedkopere energieleverancier. Lees hieronder hoe dat precies zit.

Kosten gaan veranderen

Het is een feit dat de energieprijzen langzaam aan het stijgen zijn. Dit komt omdat de olieprijzen wereldwijd omhooggaan: dit kon je al merken bij de benzinepomp en dit gebeurt nu ook bij de energieleveranciers. Dit is dus het juiste moment om over te stappen naar een goedkopere aanbieder. Vooral als het contract bij jouw huidige aanbieder binnenkort afloopt, zullen de maandelijkse kosten gaan veranderen. Wanneer je betaalt met een variabel tarief, zul je de kosten zien veranderen en de verwachting is dat deze vanaf 1 juli zullen gaan stijgen. Als je geen vast tarief betaalt, kan het lonen om over te stappen naar een andere leverancier. Mensen met een vast tarief hoeven zich geen zorgen te maken: alleen voor klanten met een variabel tarief mag de prijs aangepast worden. Vaste tarieven zijn namelijk vastgezet voor de looptijd van het contract.

Vaste en variabele kosten

Als je wil gaan overstappen van energie, kun je kiezen tussen vaste en variabele tarieven. In de meeste gevallen heeft een contract met een vast tarief ook een vaste looptijd. Het voordeel van contracten met een variabel tarief is dat je ook direct kosteloos kunt opzeggen. Meestal zijn de vaste contracten van één jaar goedkoper omdat je vaak welkomstkortingen krijgt. Bovendien kun je kiezen voor de meest gunstige tarieven. Wanneer je een vast contract afsluit voor bijvoorbeeld vijf jaar, zul je maar een keer in die vijf jaar het welkomsttarief krijgen. Ook als je een langdurig contract wil opzeggen, moet je vaak opzegvergoeding betalen. Sta dus stil bij deze keuze.

De juiste keuze

Over het algemeen zijn 1-jarige contracten met vaste tarieven het voordeligst. Toch geldt dit niet voor iedereen en moet je niet alleen kijken naar vaste en variabele kosten. Om te bepalen welk contract met welk tarief het meest voordelig is, is het verstandig om naast deze vaste en variabele tarieven ook te kijken naar de jaarlijkse gaslicht– en energiekosten en het jaarlijkse verbruik ervan. Hiervoor kun je eenvoudig een energievergelijker gebruiken. Zo weet jij binnen een handomdraai wat de beste keuze voor jou is, waar je op kunt besparen en ook hoe je kunt overstappen. 

Related posts
Geen categorie

De verschillende soorten diamanten op een rijtje

Geen categorie

4x cosmetische ingrepen die vaak misgaan

Shop bij onze fashion store: