Lifestyle

Wat zijn geluksvoorwerpen en waarom brengen ze geluk?

Je gelukssokken aandoen om te winnen met bowlen, duimen als iemand een belangrijk examen gaat doen of de kracht van een edelsteen. Allemaal brengen ze geluk, of dat denken de meeste mensen wel. Waarom eigenlijk? En welke voorwerpen bestaan er eigenlijk?

Geluk is…

Geluk bestaat al heel lang. Eigenlijk al sinds de zeventiende eeuw, door Thomas Hobbes. Hij vond het een instrument om het leven gelukkiger, prettiger en meer macht te geven. Men gaf verschillende voorwerpen het beeld van dat instrument. En sindsdien is het overal, en zit het vooral in wat jij gelooft.

Klavertje vier

Een van de bekendste geluksbrengers is het klavertje vier. Omdat hij zo moeilijk te vinden is, denkt men dat het plantje zelf veel geluk brengt. Het staat zelfs symbool voor het geluk! Dit gaat ver terug, tot aan de middeleeuwen. Het concept is afkomstig van een keltisch geloof, dat vooral in Ierland erg aanwezig was. Er zijn geruchten dat er rond die tijd zelfs toverdrankjes werden gemaakt. Nog steeds wordt er van jongs af aan geloofd dat het een geluksdag is zodra je er een spot.

Talisman

Een talisman, ook wel een amulet genoemd, werd gebruikt om ongeluk en gevaar tegen te gaan in plaats dat het je geluk bracht. Deze krachten zouden zelfs op afstand werken, volgens Plinius de Oudere uit de eerste eeuw. Denk maar aan het Oog van Horus, of een Boeddha-beeldje. Dit werd uiteindelijk een beetje aan de kant geschoven, en bestaat nu nog als geloof voor alleen sommige mensen.

Duimen

Duimen doen we meestal om iemand anders geluk toe te wensen in plaats van onszelf. Vaak bij een belangrijke gebeurtenis, zoals een wedstrijd of een examen. Dit heeft voor de rest geen verdere betekenis, het is iets wat is ontstaan doordat we constant met onze handen bezig zijn. Hetzelfde geldt voor je vingers kruisen, dat heeft hetzelfde effect.

Edelstenen

Al voor een langere tijd weten we dat edelstenen mythische krachten bezitten, of tenminste dat gelooft men al sinds de tijd van Grieken en Romeinen. Stenen zoals Aventurijn en Maansteen zijn de stenen die voorspoed en geluk brengen. Andere stenen zorgen weer voor hun eigen effect, zoals rust en kracht. Deze worden nog steeds in het dagelijks leven gebruikt!

Vele middelen dus om een beetje geluk op te nemen. Geloof jij in iets wat geluk kan brengen? Welke methode is dat voor jou?

Related posts
Lifestyle

Welk sterrenbeeld ben jij?

Lifestyle

Ooit gehoord van Comic Con?

FashionLifestyle

Hoe vind je de juiste mascara?

AlgemeenFashionLifestyle

4 magische kerstcadeautips voor een echte fashionista

Shop bij onze fashion store: